Haccp je zelo pomembna metoda za zagotavljanje varne prehrane

Haccp je zelo pomembna metoda za zagotavljanje varne prehrane

Nekaj časa nazaj sem prvič slišal za izraz haccp. Tako pa me je začelo to malo bolj zanimati, saj sem videl da je ta metoda zelo pomembna, tako da sem se odločil nekoliko bolj pozanimati okoli te teme. Tako pa sem sprva izvedel, ta ta kratica pomeni Hazard Analysis Critical Control Point, oziroma deluje tako da zazna vse kritične točke pri pripravi, oziroma proizvodnji svetovne hrane, ter jih poizkusi razrešiti, oziroma minimalizirati tveganje.

Tukaj pa ta metoda poteka v več različnih fazah. Prva takšna je ta, da se identificira potencialne nevarnosti, ki se lahko pojavijo med procesom proizvodnje hrane, kjer pa se upošteva vse biološke, kemične in fizikalna tveganja. Nato pa se glede na to analizo postavijo kritične točke, katere haccp nato predela. Tukaj pa se mora nato preprečiti te nevarnosti, ki lahko nastanejo med samim procesom.

Tukaj pa je pomembno tudi to, da haccp vzpostavi kritične meje, znotraj katerih morajo vse te kritične točke stati, da je lahko prehrana varna. Nato pa so tukaj še razne zahteve, kot so na primer vzpostavitve korektnih ukrepov ob pojavitvi kakšnega tveganja, nato vzpostavitev postopka preverjanja le tega in pa na koncu še dokumentacija vsega tega in pa evidence. 

Haccp je zelo pomembna metoda za zagotavljanje varne prehrane

No tako pa ta metoda velja za mednarodno metodo, kar pa pomeni, da ta metoda zajema skoraj da svetovno pridelovanje prehrane, tako da pokriva skoraj da celotno proizvodnjo. To pa je telo dobro, saj nam to potem zagotavlja, da je prehrana katero lahko kupimo na policah v trgovini, varna in nam ne bo povzročila raznih zastrupitev ali pa drugih nevarnosti.

Tako pa sem se s to raziskavo kar veliko naučil, oziroma sem izvedel veliko o temu, kako se zagotavlja našo varno prehrano in pa koliko dela gre v to, da je hrana na policah v trgovinah dobro preučena in pa preverjena, da ne tvegamo.